first cliff residence

scituate, massachusetts

Perched on the northernmost of Scituate’s four cliffs, with expansive views of the harbor and lighthouse is a small family compound. Originally including a cedar shake cottage, the site was expanded when the home next door was purchased to meet changing family needs. Over several years Coyle & Caron designed and oversaw the implementation of a series of gardens including a contemplative and vegetable garden. Stone walls were used to terrace the gentle hillside creating semi-private gardens for each of the homes while maintaining long views. Each new garden was rich with plant species and varieties to satisfy the homeowner’s desire for a renewed spirit through gardening. Working with local architect Sally Weston, Coyle & Caron helped to integrate several building additions and reconfigurations to maximize joint use of the properties while maintaining legal boundaries in the event of future transfer.